Soba 909

Prvi dio trilogije

Nakon dugogodišnjeg rada na romanu o križarskoj opsadi Zadra 1202., na red je došao roman suvremene tematike.

Provokativan je to roman koji ruši tabue i razotkriva naličje velikih korporacija koje se bave prodajom i menadžmentom.

Jagna Pogačnikmagazin.hrt

Zašto baš suvremeni korporacijski roman?

Godine nakon studija proveo sam radeći u velikim korporacijama u prodaji ili marketingu. Vrlo brzo sam zaključio da korporacije nisu za mene, a vjerojatno niti ja za njih. Ipak, nije lako mijenjati životni put kad jednom njime kreneš, a žudio sam za povratkom odakle sam krenuo, u svijet novinara, pjesnika, fotografa.

Bilo je to previše kompromisa i napisao sam roman za koji sam znao da će mi onemogućiti daljnji rad u velikim tvrtkama. Kao što je roman 1202. označio kraj jednog dijela mog života, tako je i Soba 909 zaključila moje korporativne godine. Dao sam otkaz i posvetio se učenju iz područja prirodne medicine i pisanju.

Kad govorimo o Sobi 909 često me pitaju radi li se o romanu na temelju istinitih događaja, romanu s ključem, ali on je ponajprije fikcija. Ipak, sva moja iskustva, i pozitivna i negativna, omogućila su mi da napišem priču koja se možda upravo odigrava u mnogim kolektivima.

Ljubavni, tj. erotski dio romana, koji prati korporativnu radnju, eksplicitan je koliko su eksplicitni i korporativni opisi tihog mobinga i zatiranja individualnosti, a zamišljeni su kao protuteža jedan drugome.

Soba 909 ponajprije je priča o gubitku identiteta u velikim tvrtkama, o otuđenju u suvremenom svijetu i potrazi za smislom kroz neobičnu ljubavnu priču.Otkako je objavljen u izdanju Profila 2018. godine, otiskan je više puta i dobio je niz pozitivnih kritika.

Soba 909 impresivan je roman velikog domaćeg talenta. Ovaj me roman podsjetio na moja davna iskustva s francuskim piscima poput Houellebecqua i Fredrica Beigbedera. S njima dvojicom dijeli pogled na život te duševnu bol koja proizlazi iz praznine uznapredovalog kapitalizma.

Branko Matijašević, Večernji.hr

Nepoznato nas plaši i zato unatoč nezadovoljstvu, bilo to na privatnom ili poslovnom planu, ostajemo u okvirima poznatog. Ovo je priča upravo o tim okvirima koje si čovjek sam nameće.

Bibliomanija.com

Frane piše provokativno i na neki način ruši tabue iznoseći ono što vjerojatno mnogi misle o visokom i srednjem menadžmentu, o prodaji i  o marketingu.

Alis MarićČitaj knjigu

Autor je izravan, sve je crno – bijelo, nema uljepšavanja. Izrazi su pomalo vulgarni, što se nekima možda neće svidjeti, pa upozoravam na vrijeme. Ali sve u svemu, meni to ne umanjuje doživljaj knjige. Zanimljiva je, neobična, drugačija. Frane nas uči kako ponekad treba stati na balun i zauzeti se za sebe. Treba prekinuti sve spone sa trulim svijetom i podignute glave, hrabro koračati putevima prema boljem životu, prema svjetlijoj budućnosti. Možda nam svima treba ta soba 909 da shvatimo tko smo zapravo i što želimo od sebe i života.

Veličanstvena.knjiga

Provokativan je to roman koji ruši tabue i razotkriva naličje velikih korporacija koje se bave prodajom i menadžmentom.

Jagna Pogačnikmagazin.hrt

Izvrstan opis korporacije bez duše, začinjen provokativnom seksualnom avanturom.

tportal.hr

Idemo ravno u glavu: Frane Herenda posjeduje izniman talent za pisanje. To je već pokazao povijesnim romanom o opsadi Zadra „1202“, a sada nam nudi nešto sasvim drugačije. Skok iz Srednjeg vijeka u naše kapitalističko doba izveden je vještinom pravoga znalca. 

– Žena.hr

Sedam

Drugi dio trilogije

Kad sam je počeo pisati te 2016. godine, Soba 909 zamišljena je kao prvi dio trilogije.

Roman Sedam drugi je dio te trilogije, a radnja se događa sedam godina kasnije. Ipak, zamišljen je tako da se može čitati i neovisno o Sobi 909. Izdan je 2020. godine.

Oba romana, Soba 909 i Sedam uredila je kao i 1202. Adriana Piteša, a izašli su u izdavačkoj kući Profil.

Treći dio trilogije bit će ispričan iz perspektive protagonistice Sobe 909  te će napokon biti otkriven njen identitet. Napisao sam veći dio, no dok čekam da se slegne roman Sedam, radio sam na drugim projektima.

Prijavi se na newsletter

Item added to cart.
0 items - 0,00  (0,00 kn)