FRANE HERENDA

Rođen sam 1983. godine u Zadru gdje sam završio Gimnaziju Franje Petrića.

Svoje prve spisateljske korake napravio sam upravo tijekom srednje škole. Nekolicina nas osnovala je časopis Peta dimenzija u kojem smo objavljivali svoje pjesme, priče, intervjue i recenzije knjiga, filmova i glazbe. Korak po korak učio sam kako uređivati časopis, davati zadatke fotografima i novinarima i tako otkrio ljubav prema uredničkom poslu. Vrlo brzo časopis je prepoznat i nagrađivan na Lidrano natjecanjima, a stigle su i prve nagrade za moje priče i novinarske tekstove. 

U to vrijeme upoznao sam više osoba koje su iznimno utjecale na moj život. Među njima je bio i pjesnik Miljenko Mandžo, urednik moje prve zbirke pjesama koja je nestala negdje u obećanjima i prostorima Matice hrvatske.

Mirko Jamnicki Dojmi, liječnik, profesor i glavni urednik časopisa Elija Medicinske škole Ante Kuzmanića pružio mi je veliku potporu, a 2003. i objavio neke moje priče u zajedničkoj zbirci učeničkih priča Ponoćni tulum u školi.

U trećem srednje dobio sam poziv da honorarno pišem, koliko mi to budu dopuštale školske obaveze, za redakciju dnevnih novina Zadarski list. Imao sam sreću da tamo upoznam kritičara i urednika kulture Gorana Bujića koji mi je dodjeljivao najviše novinarskih zadataka, kao i fotografe i novinare s kojima i danas održavam prijateljstva i surađujem.

Razmišljajući o studiju književnosti, ni sam ne znam kako, odlučio sam ipak otići u Zagreb na studij farmacije. Tamo sam bio jedan od urednika studentskog časopisa pH, ali i tijekom studija nastavio sam pisati priče i pjesme.

Te je pjesme u zbirku Daleki vrhovi uredio Mirko Jamnicki Dojmi te ju je 2004. objavila Medicinska škola Ante Kuzmanića u Zadru. Iako otada pišem pjesme i nakupio ih se poveći broj, ne osjećam još uvijek da su spremne za objavu, a možda nikad i neće biti.

Te godine počeo sam i rad na romanu Iadera, koji će izaći u prvim mjesecima 2024. godine. Iako je taj rukopis bio u užem izboru za nagradu VBZ-a i Večernjeg lista za najbolji neobjavljeni roman, napustio sam ga i vratio mu se nakon gotovo dvadeset godina. Umjesto njega, napisao sam drugi, dokumentaristički roman o križarskoj opsadi Zadra 1202. (Profil, 2016.).

Po završetku studija zaposlio sam se u kozmetičkim i farmaceutskim tvrtkama, da bih nakon izdavanja romana Soba 909 dao otkaz i posvetio se radu s pacijentima te učenju o integrativnoj prirodnoj medicini.

Izdao sam do sada četiri romana, zbirku pjesama, slikovnicu i knjigu Prirodna kozmetika koja je doživjela tri izdanja. Član sam Hrvatskog društva pisaca, a 2021. godine Hrvatsko društvo književnika dodijelilo mi je Nagradu za književnike-novinare Goran Bujić.

Nakon puno godina dobio sam priliku još jednom se okušati u uredničkom radu uredivši slikovnicu Optimist oko Zadra nagrađivane spisateljice Mirjane Mrkele i illustratora Marina Franića te slikovnicu Kako su slova stvorila riječi (Petra Marušić, Marin Franić). Pripremio sam za tisak zbirku priča Dalmacija noir.

Prijavi se na newsletter

Item added to cart.
0 items - 0,00  (0,00 kn)