Kako su slova stvorila riječi

18,00  (136,00 kn)

Da, ovo je slikovnica koju svaki roditelj mora uzeti u ruke! “Broj djece kojima se odgađa upis u prvi razred u stalnom je u porastu”

Petra Marušić logopetkinja je u Dječjem vrtiću Latica i autorica slikovnice Kako su slova stvorila riječi koja nas predvještinama čitanja vodi na razigran, jednostavan i djeci razumljiv način.

Vizualni identitet daju prepoznatljivi crteži Marina Franića, illustratora uspješne slikovnice Optimist oko Zadra.

Više u tekstu na portalu Zadarski.hr

Pročitajte prve stranice - Kako su slova stvorila riječi

SKU: SLOVA Kategorija:

Opis

“Slikovnica Kako su slova stvorila riječi, koju je stvorio zadarski autorski dvojac Petre Marušić i Marina Franića, primjer je estetski uspješnoga spoja literarnoga i likovnoga izraza po kojemu se prepoznaje kvalitetna slikovnica.

Uklopivši se u tradiciju dječje književnosti koja zaigrano pristupa učenju slova, autori su ih oživjeli i kroz igru stvaranja svog izmaštanog svijeta učinili sličnima djeci. Djeca i slova postaju prijatelji, a čitanje i privlačna i zabavna aktivnost.

Zbog toga što je osobita pozornost posvećena glasovnoj analizi i sintezi kao predčitalačkim vještinama, ovu se slikovnicu može preporučiti roditeljima i odgojiteljima predškolske djece i u nižim razredima osnovne škole, kada se te vještine obično svladavaju.” Prof. dr. sc. Kornelija Kuvač-Levačić

“Stručnjacima i roditeljima danas je na raspolaganju veliki broj slikovnica, vježbenica i/ili interaktivnih alata koji potiču različite aspekte pismenosti. Najčešće su dostupni materijali usmjereni na ovladavanje predvještinama čitanja i pisanja.

Dosad se na policama naših nakladnika nije našla slikovnica koja će djeci predškolske i rane školske dobi približiti magični proces nastajanja riječi s kojim se nerijetko bore djeca s razvojnim jezičnim poremećajem, kao i djeca s drugim teškoćama. Slikovnica Kako su slova stvorila riječi upoznaje mlade čitatelje s gradivnim elementima predvještina čitanja koje logopedi nazivaju grafemima, fonološkom svjesnosti, izdvajanjem prvog glasa, stapanjem i slično.

Autorica nas vodi kroz sadržaj na zabavan i atraktivan način koristeći teme iz svakodnevnog života djece rane dobi, kao što su pohanci, gužva u parkiću, naguravanje na toboganu ili palačinke. Uvažavanje dječjih interesa vrijedan je dio slikovnice jer djeca najbolje uče polazeći od predmeta ili situacija u kojima svakodnevno sudjeluju. Učeći oprocesu nastajanja riječi često griješimo i nemamo najbolji način kako djeci približiti koncept fonološke svjesnosti.

Petra Marušić priču stvaranja riječi temelji na dogovoru u parkiću tijekom kojeg su slova različitih oblika odlučila stvoriti riječi i svemu oko nas dati ime što će brojnoj djeci demistificirati ono što im ponekad pokušavamo objasniti na presložen način. Osim toga, slikovnica mlade čitatelje upoznaje s malim i velikim tiskanim slovima kao imenima koja su slova dala samima sebi.

Proces nastajanja riječi popraćen je veselim ilustracijama Marina Franića i različitim oblicima grafema (zadebljani, obli, nakošeni i sl).

Držeći u ruci slikovnicu Kako su slova stvorila riječi, čitatelji, kao i oni koji se tek spremaju postati čitateljima, ubrzo će se u mašti naći u parkiću sa slovima i dogovarati kratke, dugačke ili smiješne riječi te s veseljem krenuti na čitalački put.”

Izv. prof. dr. sc. Jasmina Ivšac Pavliša, logoped

Možda će vam se također svidjeti…

Prijavi se na newsletter

Kako Su Slova Stvorila Rijeci Front Small
Kako su slova stvorila riječi
18,00  (136,00 kn)